Naše filijale

KAPELA SV.ANE – REZOVAC

rezovac_sv_anaNaselje Rezovac je najstarije naselje u našoj župi. Svoju starinu zahvaljuje Starom Rezovcu, sadašnjoj ulici ovoga naselja. Naselje Stari Rezovac spominje se u popisu naselja Zapadne i Srednje Slavonije 1698. godine. Naseljavali su ga novo pridošli Vlasi, domaći Hrvati i Mađari. S vremenom se naselje povlačilo prema Virovitici tako da je Stari Rezovac ostao samo ulica Rezovca. Na raskršću novih ulica Pešte i Novoga Rezovca nalazio se zvonik oko kojega su se okupljali seljani na svibanjskim i listopadskim pobožnostima.

Zauzetim nastojanjem patra Tomislava Tomiše kupljena je kuća Rozalije Sabo koja je pretvorena u kapelu sv. Ane. Kapelu je 21.11.1965. svečano blagoslovio pater Tomislav Tomiša. Otvaranjem kapele svete Ane u Rezovcu započela je redovita duhovna briga za ovu filijalu. I u ovoj kapeli je godinama slavio svetu misu pater Paškal Cvekan.

I ova privremena kapela postala je pretijesna te se počelo s razmišljanjem o gradnji nove kapele. Glavni pokretač i motor same akcije bio je pater Marko Malović u suradnji sa samim mještanima koji su pomogli svojim novčanim sredstvima, radom, prijevozom, kuhanjem, skupljanjem dobara po selu itd.

Nakon postavljenog temelja 1988. g., slijedeće godine radovi su nastavljeni u punom tijeku. Na prostranu crkvenu lađu postavljen je zvonik. 1990. g. Iste godine kapela je stavljena pod krov. Na vrhu tornja je postavljen križ. U produženju od zvonika prema istoku sagrađena je vjeronaučna dvorana. 1991. g. za blagdan sv. Ane u novoj kapeli je prvi puta služena sv. misa. 1992. g. radovi su nastavljeni tako da je kapela obojana i stavljena su stakla. Nabavljen je kip sv. Ane s malom Marijom, svijećnjaci, misna ruha i drugi potreban inventar crkvenog namještaja. Za proštenja sv. Ane, u nedjelju 25. srpnja 1993. g., zagrebački kanonik Ivan Došlin obavio je svečani blagoslov nove kapele. Ovaj čin bio je vrhunac djelovanja patra Paškala Cvekana na ovoj filijali župe sv. Roka.

Osnivanjem nove župe 2003. nastavljena je redovita pastoralna briga za vjernike ove filijale. Slavlja svetih misa su redovita nedjeljom i blagdanom. Za prvu proslavu sv. Ane u novoj župi nabavljena je nova slika sv. Ane koju je naslikao Predrag Lešić, akademski slikar iz Zagreba budući da je slika sv. Ane vraćena u samostan sv. Roka kao vlasništvo samostana. Sliku je blagoslovio prečasni Ivan Maras, župnik Cabune i dekan virovitički.

Svojom donacijom Lanšćaci iz Sjevernjaka i njihova gošća gospođa Sengenleitner Ana iz Münchena kupili su orgulje za kapelu sv. Ane u Rezovcu na kojima naš orguljaš Anto Kajić svake nedjelje prati liturgijska slavlja.

Iako je postojala bojazan od zapostavljanja filijala i u Rezovcu, to se nije dogodilo. Početkom mjeseca rujna 2004. započeli smo obnovu fasade na kapeli sv. Ane u Rezovcu. Zbog nekvalitetno obavljenih radova na fasadi, razmišljalo se što učiniti. Odlučili smo učiniti kvalitetnu sanaciju: zidovi su temeljito ostrugani i oprani. Akcijom samih mještana (ulica Pešta) obojana je kompletna vanjska stolarija i fasadna cigla, kako na crkvi tako i na tornju. Stavljena je nova fasada, tzv. sep (edelputz specijal) bijele boje. Ove radove kao i druge u župi izveo je obrt “SKLAD” iz Požege, vlasništvo Pere Obradovića, župnikova brata. Sve radove na fasadi platila je gospođa Veronika Maras iz Taborišta svojom donacijom od 5.000,00 EUR-a. Hvala joj!

Naselje Rezovac danas broji 1213 vjernika katolika u 421 obitelji.


KAPELA SV. MIHAELA ARKANDJELA – REZOVAČKE KRČEVINE

krcevine_sv_mihaelSelo Rezovačke Krčevine nastalo je poslije I. svjetskog rata naseljavanjem Primoraca iz Krivoga Puta nad Senjom te Ličana. Krčenjem šuma grofa Jankovića i kupnjom toga zemljišta nastale su Krčevine koje su pripadale župi Suhopolje, a od 1.05.1953. pripadaju župi sv. Roka u Virovitici do osnivanja župe sv. Leopolda Mandića 31.08.2003. kada ulaze u sastav nove župe. Nastojanjem patra Tomislava Tomiše kupljena je kuća Vinka Antoljaka koja je pretvorena u kapelu sv. Mihaela Arkanđela. U toj kapeli je godinama slavio svetu misu pater Paškal Cvekan.

Budući da je ta privremena kapela bila pretijesna, sami seljani su odlučili napraviti novu kapelu sv. Mihovila. 1988. g. postavljeni su temelji nove kapele, a 1989. g. uz temelje je izgrađen toranj sa zvonom koje je prvi puta zvonilo za proštenje sv. Mihaela iste godine. 1990.g. kapela je stavljena pod krov. 1992. g. je obojana, stavljeni su prozori i opremljena je svim potrebnim namještajem. Lijepo je uređena trima slikama koje je naslikao slikar Rafael Jungabel: sv. Mihaela Arkanđela, Raspeće i slika Bezgrešne Djevice. Kapela je građena velikim zalaganjem pokojnog fra Paškala Cvekana i radom mnogih mještana. 4. srpnja 1993. g. svečano je blagoslovljena, a blagoslov je predvodio prof. dr. Tomislav Ivančić.

Osnivanjem nove župe sv. Leopolda kapela i župljani ovoga naselja nisu zaboravljeni. U prosincu 2004. obavljena je djelomična sanacija na samoj kapeli. Obavljeni su sljedeći radovi: kompletno krovište crkve je skinuto, stavljena zaštitna folija te ponovo složeno, stavljen novi lim oko tornja, stavljene okapnice na sami toranj, popravljena ispucala i oronula žbuka na tornju, kompletna crkva obojana silikatnom bijelom bojom, obojena kompletna vanjska stolarija.

Rezovačke Krčevine danas broje 310 katolika u 113 obitelji. Budući da je ovo naselje najmanje u župi i da nije bilo moguće organizirati slavlja svetih misa nedjeljom, one su se slavile svake subote u 18,00 sati na koje se okuplja 50 – tak vjernika.


KAPELA SV. IVANA KRSTITELJA GLAVOSIJEKA – ČEMERNICA

cemernica_sv_ivanNaselje Čemernica svoj nastanak zahvaljuje dodjeli zemlje obitelji Šolaja poslije I. svjetskog rata kao solunskim borcima te obitelji Vostrl nakon II. svjetskog rata kao istaknutim partizanskim borcima. Ipak, naselje dobiva svoji izgled oko 1955. dolaskom obitelji iz Hrvatskog zagorja: Dukarići, Njegači, Kolareki, Fabijanići, Kljunići i Hunjeti. Kompletni izgled sadašnjeg naselja formira se  1974. – 1975. velikim poplavama rijeke Drave kada stanovnici naselja Lanka – Leševo dobivaju Pikovu zemlju u Čemernici. 80 % tog stanovništva su bili doseljeni Hrvati iz Dalmacije, okolica Vrlike i Kijeva. Fizionomiju naselje dobiva gradnjom crkve sv. Ivana Krstitelja 1997. koju je započeo župnik fra Zvonko Lutrović. Zemlju je darovala Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić zauzimanjem tadašnjeg i sadašnjeg ravnatelja gospodina Josipa Strmečkog. Crkvu je radio obrt Ptiček iz Virovitice. Crkvu je blagoslovio požeški biskup dr. Antun Škvorčević 1998.Župnik je imao veliku poteškoću s prvom proslavom Mučeništva Sv. Ivana Krstitelja jer nije bilo moguće slaviti svetu misu jer je te nedjelje bilo slavlje uspostavljanja nove župe. S vremenom je i taj događaj zaboravljen i vjerski je život Čemernice mogao krenuti dalje bez opterećenja.

Osobito se to osjetilo kada je za kapelu u Čemernici nabavljena  slika sv. Ivana Krstitelja. Sliku je naslikao Predrag Lešić, akademski slikar iz Zagreba. Slika je ulje na platnu, 120×180 cm. Za ovu sliku donator je bio gospodin Stjepan Tepeš iz Čemernice koji je podmirio troškove izrade slike. Slika je blagoslovljena na blagdan Mučeništva sv. Ivana Krstitelja 29.08.2004. Obred blagoslova slike obavio je tadašnji dekan prečasni Ivan Maras, župnik u Cabuni. Nedugo zatim je obitelj Branka i Ane Brođanac nabavila kip sv. Antuna Padovanskog.

Naselje Čemernica danas broji 621 vjernika katolika u 207 obitelji.