SLAVLJE 25. OBLJETNICE POŽEŠKE BISKUPIJE I UZDIGNUĆA VOĆINSKOG SVETIŠTA NA DOSTOJANSTVO MANJE BAZILIKE

SLAVLJE 25. OBLJETNICE POŽEŠKE BISKUPIJE I UZDIGNUĆA VOĆINSKOG SVETIŠTA NA DOSTOJANSTVO MANJE BAZILIKE

U Proglasu 25. obljetnice osnutka i uspostave Požeške biskupije na svetkovinu Pedesetnice ove godine najavljeno je kako će se središnje slavlje srebrenog jubileja naše mjesne Crkve održati u nedjelju, 21. kolovoza ove godine u Voćinu, na blagdan Gospe Voćinske u 18.30 sati, kada će voćinska crkva biti proglašena Manjom bazilikom, a predvodit će ga msgr. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj u zajedništvu s određenim brojem biskupa iz Hrvatske i inozemstva.

Prema učenju II. vatikanskog sabora „Crkva se poglavito očituje u punom i djelatnom učešću svetog naroda Božjeg u istim liturgijskim slavljima, a osobito u istoj euharistiji, u istoj molitvi, kod jednog oltara kojemu predsjeda biskup okružen svojim svećenstvom i služiteljima“ (SC 41). U tom smislu vjere slavlje u Voćinu navedenog dana osobito je značajan trenutak jer će se njime očitovati zajedništvo Požeške mjesne Crkve o njezinu srebrenom jubileju. Narav toga slavlja traži da na njem sudjeluju svi dijecezanski i redovnički svećenici, đakoni, sestre redovnice, nositelji drugih službi u Biskupiji, vjernici učlanjeni u pojedine udruge ili molitvene zajednice te drugi pripadnici Božjeg naroda. To nas obvezuje da pripravi slavlja i sudjelovanju u njem posvetimo pozornost na duhovnoj i organizacijskoj razini.

  1. Tijekom mjeseca kolovoza odvijaju se hodočašća u različita marijanska svetišta naše Biskupije te je spomenuto vrijeme prikladno za bližu pripravu slavlja u Voćinu. Valja nam ponajprije promicati ono što služi izgradnji vjerničke svijesti o pripadnosti Isusovoj Crkvi u Požeškoj biskupiji te obrazlagati vjernicima osobitu duhovnu vrijednost našeg sudjelovanja na slavlju u Voćinu. Tome između ostalog žele poslužiti plakati koje za nedjelju 31. srpnja 2022. valja postaviti u župni oglasni prostor kao i veliki transparent koji ćemo izvjesiti na pročelje svake naše župne crkve. Plakat i transparent dostavljamo u prilogu.
  2. Iste nedjelje, 31. srpnja o. g. potrebno je vjernicima na svim svetim misama obznaniti kako započinje bliža priprava za slavlje 25. obljetnice Biskupije na molitvenoj i organizacijskoj razini, u čijem je središtu blagdan sv. Lovre, zaštitnika naše Biskupije i svetkovina Uznesenja BDM. U svakodnevnu Molitvu vjernih uključit ćemo poseban zaziv za našu mjesnu Crkvu, a na svršetku svakog euharistijskog slavlja uputiti Bogu Molitvu za Požešku biskupiju.
  3. Svaki će župnik u godini srebrenog jubileja naše Biskupije omogućiti i organizirati sudjelovanje članova Odbora za karitativnu djelatnost Župnog pastoralnog vijeća na proslavi blagdana sv. Lovre, zaštitnika Biskupije i Biskupijskog Caritasa, 10. kolovoza o. g. u Požegi, koju će u 10.00 sati na otvorenom pokraj Svečeve crkve predvoditi srijemski biskup koadjutor msgr. Fabijan Svalina. Pored toga župnik će se s članovima spomenutog Odbora pobrinuti da u nedjelju, 7. kolovoza o. g. prije blagdana svetog Zaštitnika u svakoj župi vjernici obnove svijest o važnosti i smislu karitativnog djelovanja, te se između ostalog što zauzetije uključe u provođenje projekta pomoći siromašnim osobama iz europskih fondova, surađujući s Biskupijskim Caritasom.
  4. Na svetkovinu Uznesenja BDM – Veliku Gospu, 15. kolovoza već tradicionalno obitelji s brojnom djecom hodočastit će u Voćin a mnogi drugi vjernici u marijanska svetišta diljem naše Biskupije. Predvoditelji slavlja u pojedinom svetištu, kao i župnici u svim našim župama u homiliji će vjernicima predstaviti Mariju kao “početak i sliku budućeg savršenstva Crkve i putokaz sigurne nade i utjehe putničkom narodu“ (Prefacija), sa značenjem navedene vjere za pripadnike Isusove Crkve u Požeškoj biskupiji. Spomenut će vjernicima kako su njihova okupljanja toga dana i svjedočenje odanosti Isusovoj Majci svojevrsni početak slavlja 21. kolovoza o. g. u Voćinu na kojem će predstavnici svih naših župa sudjelovati u „molitvi s Marijom Isusovom Majkom“ prigodom srebrenog jubileja naše mjesne Crkve i uzdignuća voćinske crkve na dostojanstvo Bazilike, za koji se narednih dana pripravljamo određenim programima u svojim župama.
  5. Od svetkovine Velike Gospe do blagdana Majke Božje Voćinske u Voćinu će se održavati poseban program priprave. Nastojat će ga organizirati i svaka župa, napose tri dana prije hodočašća u Voćin. Trodnevicu valja oblikovati na način svibanjskih ili listopadskih pobožnosti BDM, i to tako da postupno svake večeri svećenici predstave vjernicima povijesno, vjersko, crkveno, kulturno i nacionalno značenje svetišta BDM u Voćinu, povezano s marijanskom duhovnošću Požeške biskupije u koju je ono utkano. Pastoralni centar u Požegi priredit će prikladnu građu za navedenu svrhu. Prigoda je to u kojoj bi svaka župna crkva trebala na dostojno mjesto izložiti sliku Gospe Voćinske, koju besplatno može dobiti u Biskupskom ordinarijatu u Požegi. Na trodnevicu valja posebno pozvati sve one koji će hodočastiti u Voćin, te im omogućiti da se u ispovijedi pomire s Bogom, kako u Voćinu ne bi u tom pogledu bili u poteškoćama zbog većeg broja vjernika.
  6. Na svetim misama 31. srpnja o. g. župnici će vjernicima oglasiti da će u nedjelju, 21 kolovoza biti samo jedna sveta misa u župnim crkvama za one koji nikako nisu u mogućnosti hodočastiti u Voćin, kako bi između ostalog svi svećenici mogli na slavlju u Voćinu koncelebrirati.
  7. Osim toga, župnici će u nedjelju 31. srpnja o. g. predstaviti vjernicima način na koji će pojedina župna vjernička skupina hodočastiti u Voćin idućega 21. kolovoza i organizaciju svega što je u tom pogledu potrebno. Obavijestit će vjernike o mogućnosti zajedničkog prijevoza u Voćin, potaknuti ih da hodočaste pješke, da putuju vlastitim automobilima i upoznati ih s mjestima gdje ih mogu parkirati. U prilogu dostavljamo plan Voćina s naznakom osiguranih mjesta za parkiranje svećenika i drugih sudionika slavlja.
  8. Uz više od deset biskupa na čelu s apostolskim nuncijem u RH, 21. kolovoza o. g. u 18.30 sati u ulaznoj procesiji od voćinske crkve do oltara na otvorenom prostoru, bit će svi svećenici i đakoni požeške mjesne Crkve, dijecezanski i redovnički. Dostojanstvo slavlja traži da budu odjeveni u humeral, albu, štolu i misnicu bijele boje, koje će svaki ponijeti u Voćin. Svećeničko liturgijsko odijevanje bit će u Hrvatskom domu u Voćinu (Trg Gospe Voćinske 9), te će svi odande doći na prostor ispred crkve i pripremiti se za procesiju. U procesiji će pored toga biti bogoslovi, sjemeništarci i ministranti, koje će župnici povesti u Voćin na slavlje i pomoći im da se odjenu u svoja odijela i budu pred crkvom u određeno vrijeme. Svaki župnik odredit će jednog predstavnika svoje župe koji će sudjelovati u procesiji sa zastavom što je svaka župa primila 2017. godine prigodom dvadesete obljetnice naše Biskupije i slavlja Trećeg euharistijskog kongresa. Svi oni imat će posebno mjesto tijekom slavlja pored oltara i u službi svjetla, pohvala i molbi Isusovoj Majci nakon popričesne molitve te u završnoj procesiji. U procesiji će sudjelovati još i vjernici odjeveni u narodne nošnje, napose članovi pojedinih KUD-ova iz naših župa. Navedene skupine trebaju u 18.15 sati biti pred voćinskom crkvom odakle kreće procesija s likom Gospe Voćinske.
  9. Radi što plodonosnijeg sudjelovanja hodočasnika na slavlju u Voćinu treba ih upoznati da na dan proglasa uzdignuća voćinske crkve na čast Manje bazilike mogu postići potpuni oprost ako „pobožno pohode Baziliku i u njoj sudjeluju na nekom svetom obredu ili barem izmole Očenaš ili Vjerovanje, pod uobičajenim uvjetima (ispovijed, pričest pod svetom misom i molitva na nakanu Svetog Oca). Svećenici će u dogovoru s voditeljem voćinskog Svetišta određeno vrijeme prije slavlja nastojati biti na raspolaganju vjernicima za sakrament pomirenja, primjereno odjeveni u albe.
  10. Posebno duhovno značenje ima i ovom prilikom tradicionalno pješačko hodočašće vjernika iz požeškog, posavskog i zapadno-slavonskog dijela naše Biskupije, kojem će se pridružiti učenici biskupijskih katoličkih gimnazija, sudionici ovogodišnjeg križnog puta mladih, i drugi predvođeni mladim svećenicima i vjeroučiteljima. Oni će obavijestiti mlade o mjestu organiziranog pješačkog polaska, ovisno o kraju iz kojega kreću na hodočašće. Po ustaljenom običaju hodočasnici pješaci iz Posavine i oni koji će im se pridružiti naći će se 20. kolovoza o. g. u 14.00 sati u crkvi sv. Lovre u Požegi odakle će nakon primljenog blagoslova krenuti u procesiji prema Stražemanu. Sudjelovanje mladih u pješačkom hodočašću i njihov broj, napose onih koji traže prenoćište potrebno je najaviti Pastoralnom centru (034/290-309; pastoralni-centar@pozeska-biskupija.hr) najkasnije do 16. kolovoza. Na dekanatskim razinama valja zadužiti jednog svećenika da povede mlade iz župa dotičnog dekanata, u čemu mu mogu biti od pomoći vjeroučitelji, posebno srednjoškolski.

Uz molitvu da priprava za voćinsko slavlje srebrenog jubileja naše Biskupije u Voćinu duhovno pravo raspoloži vjernike i pokrene na hodočašće, na sve zazivam Božji blagoslov i sve srdačno u Gospodinu pozdravljam.

Požega, 25. srpnja 2022.

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup

SLAVLJE 25. OBLJETNICE POŽEŠKE BISKUPIJE I UZDIGNUĆA VOĆINSKOG SVETIŠTA NA DOSTOJANSTVO MANJE BAZILIKE