FOTO: POSVETA ŽUPNE CRKVE

FOTO: POSVETA ŽUPNE CRKVE

U nedjelju, 20. veljače 2022. godine požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je slavlje posvete nove župne crkve sv. Leopolda Mandića u Virovitici, u zajedništvu sa svećenicima Virovitičkog dekanata i brojnim vjernicima, među kojima je bio i virovitičko-podravski župan Igor Andrović i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin. Na početku slavlja biskupa i ostale sudionike pozdravio je župnik i dekan virovitičkog dekanata Ivica Šoh. Spomenuo je kako ova crkva kao vidljiva građevina, ali još više župa kao duhovna građevina okuplja velik broj svih dobnih skupina koje sudjelujući u svetim sakramentima žive svoju ucijepljenost u Kristovo otajstvo. Podsjetio je kako je župu 31. kolovoza 2003. godine osnovao upravo biskup Antun, a izgradnja crkve otpočela je tri godine nakon toga. Dodao je kako je 2009. godine na blagdan sv. Leopolda Mandića prvi puta slavljena misa u ovoj crkvi koja se danas posvećuje da bude dostojnim mjestom za slavljenje Božjih otajstava. Župnik se na poseban način zahvalio biskupu Antunu što je Požeška biskupija na početku gradnje pomogla s nepovratnim novčanim sredstvima, a potom se zahvalio i svim dosadašnjim župnicima na čelu s Vickom Obradovićem, prvim župnikom ove župe. Zahvalu je uputio i mnogim znanim i neznanim darovateljima koji su pridonijeli da crkva bude pripravljena za čin posvete. Na koncu se zahvalio gradu Virovitici, te Virovitičko-podravskoj županiji na njihovom zalaganju pri izgradnji ovog Božjeg zdanja. Kazao je kako je i velik broj župljana uložio nemali trud uoči priprave za posvetu crkve, na čemu im od srca zahvaljuje.

Biskup Antun je potom zahvalio na izrazima dobrodošlice i kratkom prikazu početaka života ove župne zajednice, te gradnje župne crkve. Pridružio se župnikovim pozdravima svima okupljenima, s posebnom radošću što na slavlju sudjeluju brojna djeca i mladi koji će biti nositelji duhovnosti i drugih aktivnosti u župi kroz desetljeća koja su pred nama. Kazao je kako crkveni propisi traže da se župne crkve posvete, te će ova crkva na taj način biti duhovno opremljena i uspostavljena u puno dostojanstvo za slavljenje svetih otajstava. Još je dodao kako crkva kao zgrada ne bi imala svoga značenja da nema onih koji su po sakramentu svetoga krštenja postali živi hramovi Božji, u njoj se okupljaju te sjedinjeni s Isusom Kristom prinose Bogu žrtvu hvale. Crkva zgrada vidljivi je znak onih koji u istočnom dijelu grada Virovitice vole Boga i nastoje živjeti povezanost s Isusom Kristom, napose po slavlju svete euharistije. Zaželio je sudionicima slavlja da duhovno iskustvo koje će ovdje ostvarivati daje smisao svim njihovim životnim naporima. Biskup Antun potom je blagoslovio vodu i poškropio zidove crkve, kao i sve okupljene u svijesti da su oni po vodi svetog krštenja živa Isusova Crkva.

Na svršetku euharistijskog slavlja biskup je proglasio kako će se svake godine današnji nadnevak slaviti kao svetkovina Obljetnice posvete župne crkve sv. Leopolda Bogdana Mandića u Virovitici. Župljanima je zaželio da ga uvijek slave s velikim ponosom i radošću. Dodao je kako ova crkva i njezin zvonik podsjećaju da ima Božjih prijatelja u Virovitici. Biti prijatelj Božji je najljepše opredjeljenje. Čestitao je župljanima na posveti crkve. Posebnu zahvalu uputio je prijašnjem i sadašnjem župniku na svemu onome što su nastojali činiti da bi se izgradio ovaj Božji hram. Izrazio je zahvalnost i djeci i mladima koji su svojim sudjelovanjem posvjedočili opredijeljenost za Boga. Zahvalu je na koncu uputio i svećenicima Virovitičkog dekanata koji su sudjelovanjem na slavlju očitovali zajedništvo Isusove Crkve u svečanom trenutku Župe sv. Leopolda Bogdana Mandića u Virovitici.

( pozeska-biskupija.hr)

FOTO: POSVETA ŽUPNE CRKVE