FOTO: PROSLAVLJENA SVETKOVINA TIJELOVA

FOTO: PROSLAVLJENA SVETKOVINA TIJELOVA

Na svetkovinu Tijelova, kada na poseban način častimo Isusovo tijelo i krv, u našoj župnoj crkvi održano je svečano misno slavlje, te tradicionalna procesija s Presvetim u dvorištu crkve. Za tu prigodu načinjene su četiri sjenice, koje su predstvljale tri filijalne kapele te župnu crkve, a pokraj svake sjenice održana je i prigodna molitva te blagoslov s  Presvetim.

Svetkovinom Tijelova želimo obnoviti svoju vjeru u osobu Isusa Krista, Bogočovjeka, koji je u određenom povijesnom času kao jedinorođeni Sin Božji postao povijesnom osobom. To je tajna njegova utjelovljenja. Bog je postao čovjekom; jedan od nas, s konkretnim tijelom, u njegovim žilama teče ljudska krv. „U svemu jednak, osim u grijehu“, reći će sveti Pavao o njemu.

Na današnji se blagdan sjećamo kako je Bog uzeo ljudsko tijelo da bi postao čovjekom. Bog je u Isusu svima nama dohvatljiv i blizak! Tajnu svojega utjelovljenja utkao je Isus na svojoj posljednjoj večeri u znakove kruha i vina, koji snagom njegove riječi postaju Tijelo i Krv Kristova, tj. sakrament euharistije, dar pričesti, hrana i piće. Posebno su pri tom naglašeni neki elementi tog sakramenta: kruh u obliku hostije, koji se pokazuje kod podizanja; kalež s vinom koji se jednako tako pokazuje vjernicima kao znak i dar.

Tijelovo želi osobito naglasiti istinu da je Isus pravi čovjek i pravi Bog. A kao čovjek da ima tijelo kao i mi. Ljudsko je tijelo dar, a isto tako obdareno mogućnosti da se daruje i razdaje.

(www.zupa-sv-leopold-mandic.hr, bitno.net,  foto: Božidar Biondić)

FOTO: PROSLAVLJENA SVETKOVINA TIJELOVA