ODREDBE HBK U VEZI KORONAVIRUSA

ODREDBE HBK U VEZI KORONAVIRUSA

 

Požeški biskup Antun Škvorčević uputio je 19. ožujka pismo svim svećenicima Požeške biskupije o provođenju Odredbi biskupa Hrvatske biskupske konferencije u vezi sprječavanja širenja bolesti COVID-19. U Pismu biskup kaže:

„Poštovana i draga braćo svećenici!

U prilogu dostavljamo svim župnim uredima Požeške biskupije dokument pod naslovom Odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije u vezi sa širenjem bolesti COVID-19, čije provođenje u cijelosti postaje obvezno 20. ožujka 2020. za sve svećenike u Požeškoj biskupiji.

 1. Neka svećenici u sadašnjem izvanrednom stanju budu vjerni i ustrajni molitelji za one koji su im povjereni i za sve koji su u nevoljama te vrše svoje pastoralno poslanje u okviru trenutačnih mogućnosti. Služeći u župnoj crkvi dnevnu svetu misu bez naroda, svećenici će je prikazati na nakanu koju su unaprijed primili od vjernika, te će pronaći mogućnost da ih o tome obavijeste. Zbirne svete mise, uobičajene u pojedine dane, svećenici mogu prikazati samo ako su im za taj način slavljenja njihove nakane dali pristanak oni vjernici koji su ih za to zatražili. U skladu s Direktorijem župnici su dužni nedjeljom i zapovijedanim blagdanima prikazati svetu misu „pro populo“.
 2. U trenutačnom izvanrednom pastoralnom stanju napose je važno da ne napustimo bolesne, starije, siromašne i osamljene sugrađane. Neka svećenici pronađu mogućnost da putem telefona, elektroničnih medija ili na neki drugi siguran i dopušten način budu u kontaktu s njima te im budu ohrabrenje i jamstvo da nisu sami, pruže im snagu i utjehu svetih sakramenata pričesti i bolesničkog pomazanja, poštujući sve mjere sprječavanja zaraze. Ondje gdje svećenici poznaju susjede spomenutih osoba, zamolit će ih da kao bližnji suosjećajnom solidarnošću, povezani sa župnim Caritasom i njegovim volonterima vode o njima brigu te da odgovore na njihove potrebe u okviru župnih mogućnosti ili ih preporuče socijalnim službama.
 3. Volonteri Caritasove kuhinje u Požegi, poštujući sve sigurnosne mjere s obzirom na zarazu, i dalje će nastaviti dnevno dostavljati objed onima koji si ga ne mogu sami prirediti. Pri tom će postupati prema uputama Crvenog križa i Caritasa. Njima se također povjerava da vode brigu kako bi svaki primatelj hrane od Caritasa imao potrebne lijekove i druge potrepštine, koje će im nastojati pribaviti na propisan način.
 4. S obzirom na duhovnu potporu vjernicima, župnici će s vjeroučiteljima elektroničkim putem organizirati povezanost sa što većim brojem župljana, kako bi im od vremena do vremena uputili svoju pastirsku riječ i dostavili građu za lectio divina, koja će im pomoći da u obitelji ili pojedinačno mogu nastaviti s korizmenim katehezama u našoj Biskupiji prigodom Godine Božje riječi, kako je to naznačeno u Biskupovu pismu vjernicima o opasnosti koronavirusa “Budni budite i u svako doba molite” (Lk 21, 36) od 12. ožujka 2020. te kako je dogovoreno na nedavnoj duhovnoj obnovi za svećenike u Požegi.
 5. Jednako tako župnici će s vjeroučiteljima elektroničkim putem nastojati biti u kontaktu s kandidatima za prvu svetu pričest i svetu potvrdu te im od sljedećeg tjedna dostavljati građu za pet kateheza koju je priredio Pastoralni centar naše Biskupije i po kojima će se uz pomoć roditelja kod kuće pripravljati za navedene sakramente. Slavlje tih sakramenata bit će organizirano kad prestane izvanredno stanje po rasporedu koji će Biskupski ordinarijat pravovremeno dostaviti svim župnim uredima. Vjernici će tijekom ovog vremena nastojati biti povezani sa svojom župom i biskupijom uključujući se u spomenute programe i pobožnosti putem javnih medija. Moguće im je pratiti svetu misu i iz požeške Katedrale, koja se svaki dan prenosi uživo putem interneta u 18.30 sati. Poveznica za pristup prijenosu nalazi se na internet stranici Požeške biskupije.

Povezan s vama u molitvi i u nastojanju oko vršenja pastoralnog poslanja u izvanrednim okolnostima, sve vas od srca u Gospodinu pozdravljam i blagoslivljam.“

U nastavku prenosimo i dokument hrvatskih biskupa pod naslovom Odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije u vezi sa širenjem bolesti COVID-19, u kojem stoji:

„Svjesni sadašnjih zahtjevnih okolnosti, a kao dionici odgovornosti za zdravlje i život vjernika i drugih građana, te u skladu s najnovijim mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva, mi, biskupi Hrvatske biskupske konferencije, donosimo privremene mjere koje stupaju na snagu u petak, 20. ožujka 2020. i traju do drugačije odluke.

 1. Da bi se izbjeglo širenje bolesti COVID-19 i očuvalo zdravlje stanovništva, sve se svete mise, slavlja sakramenata, sakramentala, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju do daljnjega, kako unutar zatvorenih prostora tako i na otvorenim prostorima.
 2. Svećenici neka slave svetu misu bez sudjelovanja zajednice, a u skladu s odredbama Rimskoga misala upotrijebit će se oblik „Reda mise bez naroda“. Neka istodobno žarko ustraju u molitvi Časoslova i razmatranju, prinoseći prošnje za Božji narod i sav svijet.
 3. Dijecezanski biskupi, sve do opoziva, vjernike u Hrvatskoj oslobađaju obveze sudjelovanja na nedjeljnoj i blagdanskoj svetoj misi. Neka vjernici ovu obvezu zamjene molitvom, postom, dobrim djelima, čitanjem Božje riječi, molitvenim sudjelovanjem u prijenosu euharistijskoga i drugih slavlja, prenošenih putem radija, televizije i drugih elektroničkih sredstava. Neka se tijekom prijenosa euharistijskog slavlja posebno združe primanjem duhovne pričesti.
 4. Potrebno je vjernicima, napose djeci, mladima i obiteljima posredstvom elektroničkih medija omogućiti pristup katehetskim i drugim duhovnim sadržajima. O tome, neka po odredbi dijecezanskih biskupa, skrbe katehetski uredi ili druga tijela i službe koje su na pomoć župnicima u njihovu pastoralnom djelovanju.
 5. Neka crkve za vrijeme trajanja epidemije budu otvorene isključivo pod sljedećim uvjetima:
 6. a) crkve su otvorene samo za osobnu molitvu zdravih vjernika koji su bez simptoma akutne plućne bolesti;
 7. b) u crkvi istodobno smije biti prisutno najviše deset osoba pazeći pritom da razmak između osoba bude barem 2 metra;
 8. c) crkva otvorena za vjernike mora imati stalno otvorena vrata, uz mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja.
 9. Slavlje sakramenta ispovijedi i bolesničkoga pomazanja ne može se slaviti do daljnjega, osim u smrtnoj pogibelji.
 10. Slavlja kršćanskih sprovoda dopuštena su uz strogo pridržavanje zdravstvenih i sigurnosnih uputa mjerodavnih državnih institucija. Pokojnici će biti sprovedeni i pokopani u prisutnosti najbliže rodbine, a mise za pokojne bit će slavljene nakon ukidanja ovih mjera.
 11. Bolnički kapelani i svećenici koji pastoralno skrbe u staračkim domovima i drugim sličnim ustanovama trebaju slijediti upute spomenutih ustanova za prevenciju infekcija.
 12. Nad/biskupijski, župni i drugi crkveni uredi te crkveni arhivi ostaju zatvoreni do daljnjega. Vjernici se mogu obratiti navedenim ustanovama isključivo telefonom ili elektroničkom poštom.
 13. Katolički vrtići, škole i druge odgojno-obrazovne i dobrotvorne ustanove dužne su slijediti upute Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.
 14. U crkvenim ustanovama u kojima živi više osoba, kao što su svećenički domovi, redovničke kuće, sjemeništa, neka se ograniče izlasci i kontakti s posjetiteljima izvana.

Svećenici i ostali pastoralni djelatnici neka objave ove upute u župnim časopisima, oglasnim pločama ili na web-stranicama.

Podsjećamo vjernike da nam je svima kršćanska dužnost posvjedočiti solidarnost i učiniti sve da bi se spriječilo širenje virusa. Pretvorimo ovu krizu u prigodu da, unatoč ovoj kušnji, u nadi budemo radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani (usp. Rim 12,12).

Neka molitva, post i djela ljubavi ostanu obilježje ovoga korizmenog vremena, a molitva za zdravlje i blagoslov našega naroda i drugih hrvatskih građana u ovom izazovnom vremenu neka bude ustrajna.

Moleći zagovor Blažene Djevice Marije, Zdravlja bolesnih, u Gospodinu vas pozdravljamo.“, zaključuju hrvatski biskupi.

 

(pozeska-biskupija.hr, foto: direktno.hr)

 

ODREDBE HBK U VEZI KORONAVIRUSA