MOLITVENI VIJENAC KRALJICE OBITELJI U NAŠOJ ŽUPI

MOLITVENI VIJENAC KRALJICE OBITELJI U NAŠOJ ŽUPI

Na svetkovinu Bezgrješnog začeća BDM, u našoj župnoj crkvi gostovala je predsjednica Molitvenog vijenca Kraljice obitelji gđa. Marina Štrulić. Povod gostovanja predsjednice Molitvenog vijenca, bilo je predstavljanje istog te podjela članskih iskaznica svim članovima, koji su se uključili u ovu molitvenu zajednicu za našu Župu.

Molitveni vijenac Kraljice obitelji (MVKO) niknuo je na hrvatskom tlu 2000. godine kao odgovor katoličkih obitelji na duboku moralnu i duhovnu krizu kojoj se trebalo snažno oduprijeti najjačim sredstvima, a to su, prema Isusovim riječima, molitva i post. Na tim evanđeoskom temeljima ostvarena je ideja da se katoličke obitelji zajedno sa svećenicima i redovničkim zajednicama udružuju u molitvene vijence i s ljubavlju daruju Gospi, Kraljici obitelji, svoje obitelji da ona s njima raspolaže, da ih ona odgaja, oblikuje i čuva.

MVKO osnovala je u svibnju 2000. godine Ana Blažević sa grupom vjernika uz pomoć i potporu sestara Pohoda Marijina. Duhovni skrbnik Ane Blažević pri osnivanju i širenju Molitvenog vijenca je bio salezijanac don Josip Stepan, danas poznati ispovjednik.

Obitelji se povezuju molitvom, postom i euharistijom u molitveni vijenac. U svaki molitveni vijenac uključena je 31 obitelj (ili pojedinac), svećenik i redovnička zajednica. Svaki član ima jedan dan u mjesecu koji će biti njegov dan za molitvu, post i svetu misu. Moli se za: obitelji, Domovinu, svećenike, redovničke zajednice i sve pokojne svih članova Molitvenog vijenca.

Nakon 9 godina djelovanja i rasta Molitveni vijenac Kraljice obitelji registriran je 8. lipnja 2009. godine kao udruga katoličkih vjernika.

Molitveni vijenci proširili su se po cijeloj Hrvatskoj. Prema podacima iz 2009. godine molitvenih vijenaca bilo je preko 150. Broj se sada istina smanjio zbog starijih članova, međutim tu su sada mlade obitelji koje će obnoviti Molitveni vijenac.

Više informacija o radu ove molitvene zajednice, te informacije o učlanjivanju, možete pročitati na web stranici Molitvenog vijenca www.mvko.hr.

U Župi sv. Leopolda u Virovitici, trenutno su tri popunjena molitvena vijenca, dok u četvrtom fali nekoliko članova. Inače, molitveni vijenac sačinjava 31 član, odnosno za svaki dan u mjesecu po jedan, koji moli na nakanu, te sudjeluje na euharistijskom slavlju, a ako je u mogućnosti i posti.

(www.zupa-sv-leopold-mandic.hr, b.b., mvko.hr Foto: Božidar Biondić)

MOLITVENI VIJENAC KRALJICE OBITELJI U NAŠOJ ŽUPI