KAKO NAM JE PROŠLA 2016

KAKO NAM JE PROŠLA 2016

Na kraju jedne građanske godine, svatko od nas podvalači crtu i razmišlja o onome što je bilo u toj godini. Tako smo i mi podvukli crtu, pa vam donosimo pregled najvažnijih pastoralnih događanja u 2016.

Prvi mjesec nekako nam je prošao u pripremama za sva nadolazeća pastoralna događanja, pa smo ubrzanim koracimi krenuli prema veljači kada je započela korizma. Pepelnica u našoj Župi proslavljenja je tradicionalno pepeljenjem vjernika.

pep

Tradicionalni biskupijski križni put mladih, ove godine po prvi puta je krenuo iz naše župne crkve. Oko 500 mladih okupilo se je u našoj crkvi kako bi započeli dvodnevni hod prema Voćinu, gdje je bila zadnja postaja križnog puta.

3-16

Ožujak je bio mjesec i oproštaja. Naime, naš kapelan Boris Divković dobio je dekret o premještaju, pa su se župljani tom prigodom zahvalili kapelanu na pomoći župniku i tom prigodom uručili mu poklone.

_MG_3115

Iako je bilo hladno, ali suho nismo stali s radovima na uređenju naše župne crkve. Uz pomoć domaćeg teracera uspjeli smo urediti ulaz u župnu crkvu. Tako je ulaz uređen kockicama i izgrađena je prilazna rampa za invalide i dječja kolica.

_MG_3040

Kao i svake godine na blagdan Muke Gospodnje-Cvjetnicu, tako je i ove godine u našoj župi bilo svećano. Uz pjevanu Muku održan je i svečani ophod oko župne crkve sa tradicionalnim pjesmama toga dana.

cvj

Ulaskom u Veliki tjedan započela je priprema za naš najveći kršćanski blagdan. Tako su obredi Velikog tjedna protekli dostojanstveno, kako i priliči. 

v-tj

Kako bi se završili svi potrebni radovi na župnoj crkvi, organizirana je donatorska večera. Na večeri su sudjelovali svi naši donatori koji su se odazvali pozivu, a tom prigodom sakupljeno je 52.000 kuna.

8-4

Ove godine u Godini milosrđa, papa Franja dopustio je da tijelo sv. Leopolda bude izloženo na čašćenje vjernicima. Tako je tijelo našega zaštitnika stiglo i u zagrebačku katedralu, pa smo tom prigodom i mi hodočastili sv. Leopoldu u Zagreb.

IMG_6208

Mjesec travanj obilježila su i hodočašća naše Župe. Tako smo sredinom travnja bili na Trsatu, gdje smo sudjelovi na sv. misi, a potom i razgledali Trsat.

trat

Mjesec svibanj na poseban način posvećen je Gospi, ali i našem zaštitniku sv. Leopoldu. Prije svake mise održane su svibanjske pobožnosti. Približavanjem spomendana sv. Leopolda, odnosni tri dana prije slavili smo  i mise trodnevnice, dok je na sami spomendan služena i svečana sv. misa koju je predvodio p. Stjepan Fridl.

_MG_5532

U proslavu dana mjesta i župe uključila se je i naša novoosnovana udruga “Radio Leopold”. Oni su na sami blagdan Duhova organizirali “Duhovski koncert” na kojemu je nastupio domaći Kvartet Artes, te zagrebačka grupa RiM.

_MG_5647

Šesti mjesec prošao je u znaku dvodnevnog hodočašća u Poljsku, na koji smo pošli zajedno sa Župom Lukač i Milanovac.

06-16

Lipanj nam je prošao u znaku godišnjeg odmora. Zato u kolovozu nastavljamo dalje. Tako smo započeli s popravkom hidro izolacije na podrumu, ali su započeli i radovi na postavljanju stražnjeg dijela stiropor fasade.

_MG_6718

Početak kolovoza ostat će zabilježen u povijesti naše Župe. Naime, po prvi put u našoj župi kršteni su trojčeki. Obitelj Škiljić priuštila je cijeloj župi radost povodom toga dana. Hvala im i neka im je blagoslovljeno!

_MG_6785

Mjesec rujan svakako će ostati zabilježen u sječanjima naših Rezovčana. Oni su u toranj svoje kapele dobili nova dva zvona. Manje zvono težine je 93 kg, a zvonit će u tonu F, dok je veće zvono 206 kg i zvonit će u tonu D.  Malo zvono je posvećeno sv. Ani zaštitnici Rezovca, dok će veliko zvono zvoniti na čast Blaženoj Djevici Mariji.

_MG_7541

U rujnu su održani i izbori za pastoralno vijeće župe. Večina vječnika ostala je starih, ali ima i novih.

_mg_7926

U našim Rezovački Krčevinama postavljen je novi obnovljeni križ ispred kapele sv. Mihaela. On je na blagdan njihova zaštitnika svećano blagoslovljen.

29-9-16

Mjesec listopad je mjesec u kojemu se od prošle godine održava naše cjelodnevno godišnje klanjanje. Tako je bilo i u 2016. Svećanu sv.misu prevodio je vlč. Boris Divković, župnik u župi Stari Gradac.

_mg_8165

Studeni je prošao u znaku blagdana Svih Svetih, pa je tom prigodom i ove godine na grobljima u našoj župi održan blagoslov groblja.

_mg_8361

Mjesec prosinac prošao je u znaku darivanja i proslave najradosnijeg kršćanskog blagdana Božića. Sv. Nikola stigao je i u našu župu koju je obišao i tom prigodom darivao mališane koji su toga dana bili na misama.

_mg_8699

Bilo je još raznih događanja koja će ostati zapamćena u našoj župi. Ovdje smo izdvojili samo one koji će na poseban način biti zapamćena. No, ovo je samo mali dio toga, kako i sami znate a tome svjedoće i posjeti na našoj stranici kojih je u ovoj godini bilo 10.963. Hvala vam na posjetama i ostanite i dalje s nama. Sretna Vam Nova 2017. (www.zupa-sv-leopold-mandic.hr,b.b. Foto: Božidar Biondić i Željko Heđi)

KAKO NAM JE PROŠLA 2016