NA PASIONSKOJ BAŠTINI SUDJELOVALE I NAŠE “MATKE”

NA PASIONSKOJ BAŠTINI SUDJELOVALE I NAŠE “MATKE”

Sinoć je u crkvi sv. Petra u Vlaškoj ulici u Zagrebu održan koncert pod nazivom „Isusove ruke raskriljene su“. Na koncertu su nastupili i zborovi naše Županije, i to: Župni zbor Voćinske župe, Ženski vokalni sastav „Matke“ iz Virovitice, KUD „Dika“ iz Slatine te gospođa Jelka Čikvar iz Župe Stari Gradac, koja ima čak 85 godina i kojoj je ovo bio prvi nastup. Na koncertu su još nastupili i članovi KUD-a „Sve lipo“ iz Srednjeg Lipovca te Lipovačke dike. Na početku ovoga koncerta, koji se je održao u sklopu programa Pasionske baštine, tradicionalne manifestacije u vrijeme korizme, sudionike koncerta te svu publiku pozdravio je predsjednik Jozo Čikeš, a kao izaslanik požeškog biskupa vlč. Mladen Štivin župnik iz Voćina. Ovogodišnja Pasionska baština je jubilarna 25 po redu, a održava se svake godine u vrijeme korizme. Cilj ove manifestacije je očuvanje bogate svjetske i domaće riznice glazbenih, likovnih, književnih i pučkih pasionskih sadržaja, ne zaboravljajući pri tom ni recentno stvaralaštvo, kao dokaz ispravnosti naše misli vodilje: Muka kao nepresušno nadahnuće kulture. Pasionske baštine održavaju se 12.-24 ožujka 2016. pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Zagreba. Na kraju koncerta sudionici su počastili publiku tradicionalnim poklonima za blagdan Uskrsa, kao što su pisanice te razni slatki i slani kolači.

O “MATKAMA”

Ženski pjevački sastav Matke dolazi iz Virovitice i osnovan je na inicijativu župnika vlč. Ivice Šoha 2012. godine. Matke su aktivne članice župnog zbora virovitičke župe sv. Leopolda Mandića koja je osnovana 2003. odvojivši se od župe sv. Roka, a broji oko 4500 vjernika, ima filijale u selima Rezovac, Rezovačke Krčevine i Čemernica . Matke su zastupljene iz svih naselja župe.
U selima sjeverno od Virovitice, naziv matka više se ne koristi, tek poneka osamdesetogodišnjakinja još svoju najbolju prijateljicu zove matka. Taj naziv se i koristio za prijateljice koje su se najviše družile od najranijeg djetinjstva pa sve do poznih godina. U spomen na takva prijateljstva, ova pjevačka skupina odlučila se baš tako zvati.
Matke njeguju sakralnu pučku i tradicijsku narodnu glazbu svoga kraja i pokušavaju je sačuvati od zaborava te ju interpretirati na što izvorniji način kako su naučile od svojih baka. Osim što pjevaju u svojoj župnoj crkvi i filijalnim kapelama na nedjeljnim i blagdanskim misama te proštenjima, nastupaju i na tradicionalnom božićnom koncertu redovito od 2012. u Virovitici, nastupile su i u Voćinu na predmisnom programu hodočašća za Malu Gospu 2012. g., na Kestenijadi također u Voćinu 2013., održale su i samostalni božićni koncert iste godine u gradskoj knjižnici u Virovitici, nastupile su u Slatini u župnoj crkvi sv. Josipa 2014., značajan nastup ostvarile su sudjelujući u popularnoj HRT-ovoj emisiji Lijepom našom.
Skladbe koje će ovom prigodom izvesti redovito su pjevane u korizmeno vrijeme u župi Gradina nedaleko Virovitice.
Pjesma“ Ah Isuse mili“ izvodila se na Nedjelju muke Gospodnje te na Veliki petak u vrijeme obreda ljubljanja križa.
Napjev „Isusove ruke raskriljene su“ pjevao se u vrijeme cijele korizme svakog petka pred križevima na raskršćima puteva (nije se pjevao u liturgiji).
Uskrsna pjesma“ Iz srca se svi radujmo“, zabilježena je samo u Gradinskoji župi te je rado i s ponosom pjevana na svetim misama Uskrsnog ciklusa liturgijske godine. Ova pjesma zorno prepričava Evanđeoski izvještaj o Isusovom uskrsnuću.

Članice ŽVS Matke djeluju u sljedećem sastavu:
sopran – Ana Ivančević , Božica Žitković, Mira Fiškuš, Erszabet Banić
alt 1. – Monika Peula, Vera Košić, Terezija Čordaš, Mateja Bušetinčan
alt 2. – Vera Lazić, Mira Ložnjak, Mirjana Ivančević

 

(www.zupa-sv-leopold-mandic.hr, b.b., i.š. Foto: Božidar Biondić)

NA PASIONSKOJ BAŠTINI SUDJELOVALE I NAŠE “MATKE”