BLAGOSLOV VODE UOČI SV. TRI KRALJA

BLAGOSLOV VODE UOČI SV. TRI KRALJA

Blagoslovom se obraćamo Bogu gospodaru i izvoru svakog blagoslova. Svaki blagoslov čovjeka ili stvari ponajprije je zahvalno slavljenje Boga. To nas podsjeća da su ljudi i stvari već stvaranjem i otkupljenjem blagoslovljeni. Stoga slavimo Boga. Iz toga proizlazi i molitva/prošnja da nas Bog i u buduće prati svojom dobrotom, svojom blagonaklonošću i spasenjem, da nam i nadalje daje svoj blagoslov. Isusovom smrću i uskrsnućem već je pobijeđeno zlo u svijetu, stoga ne treba nad stvarima moliti egzorcizam, otimati ih zlu, jer “sve što je Bog stvorio je dobro”(1 Tim 4,4, usp. Post 1,31). Ni na stvarima se ništa ne mijenja. Blagoslovom postaje jasno da materijalna s/tvar stoji u odnosu s Bogom, njegovim spasenjskim djelovanjem. Ako se čovjeka blagoslivlje znači da mu je Bog uvijek blizu svojom dobrotom, te da mu Isus donosi spasenje. Tako može čitav čovjekov život i stvarnost u kojoj živi postati znak Božjega spasenja.
Blagoslov nije pridržan samo svećeniku. Roditelji blagoslivljaju u svojoj kući: djecu, bolesne, hranu na stolu, kuću o blagdanima (na pr. za Bogojavljenje). Svećenik pak blagoslivlja u javnom životu. U misi, u crkvi, također se obavlja blagoslov, naročito o nekim prigodama (Svijećnica, sv.Blaž, Uličnica, Vazam, …).
Da bi blagoslovi imali svoj smisao i učinak pretpostavlja se vjera.
Voda ima mnogostruku upotrebu i značenje. Tako i u kršćanskoj vjeri, na krštenju i blagoslovima. I sama se voda blagoslivlja. Najznačajniji blagoslov je o Bogojavljenju koji se kod nas očuvao. Blagoslov je obnovljen prema smjernicama Drugog vatikanskog sabora. Molitve nad solju i vodom tumače i svrhu blagoslova.Voda se blagoslivlja – prije svega – kako bi se vjernici njome blagoslivljali u spomen svoga krštenja, ali i svoje životne prostore, radionice, škole i vrtiće.

Blagoslovljena voda nije neki čarobni čin – koji bi otjerao zlo i grijeh iz naše sredine. Ona je spomen na velika Božja djela u povijesti spasenja i poziv da uvijek budemo čisti pred Gospodinom, upravo onakvi kakvi smo bili nakon očišćenja u kupelji krštenja.
U našoj Župi blagoslov vode bit će u 18:00 u Župnoj crkvi večeras (utorak), dok će u filijalnim kapelama biti pod misom na smo blagdan Bogojavljenja i to po rasporedu kao i nedjeljom.
(Preuzeto sa www.zupa-medulin.com, fotografija: Arhiva)

 

BLAGOSLOV VODE UOČI SV. TRI KRALJA