ZBOGOM 2015, DOBRO DOŠLA 2016

ZBOGOM 2015, DOBRO DOŠLA 2016

Na samom završetku građanske godine podvlače se crte ispod svega onoga što je na poseban način obilježilo rad neke ustanove, firme i slično. Ove godine to smo odlučili i mi učiniti, pa smo tako izabrali nekoliko događaja koji su na poseban način obilježili pastoralni rad naše Župe. Pa krenimo redom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uz ona redovna pastoralna događanja u Župi, koja su svake godine već tradicionalna, izdvojit ćemo svakako Nedjelju muke Gospodnje ili Cvijetnicu, koju smo i ove godine svečano proslavili uz blagoslov maslinovih grančica i pjevanu Muku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Polako nam se je nakon Cvijetnici, približavao i Uskrs, a nakon njega i spomendan našeg nebeskog zaštitnika sv. Leopolda Mandića. Proslava sv. Leopolda započela je devetnicom u njegovu čast, a potom i svetim misama trodnevnicama, nakon kojih je uslijedila i sama proslava sv. Leopolda, koja je također na svečan način proslavljena. Svetu misu na sami spomendan predvodio je vlč. Nikola Jušić. Nakon spomendana sv, Leopolda, ubrzo su uslijedili i sakramenti podjele sv. Potvrde, te Prve pričesti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U mjesecu lipnju, sada već tradicionalno održava se i velika Tijelovska procesija, a ove godine ona je održana oko Župne crkve, gdje su po prvi puta sudjelovali i mještani naših filijalnih kapela, koji su izradili svako svoju sjenicu. Na procesiji se je okupio veliki broj vjernika, što je dodatno uveličalo ovo sveto slavlje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kako se je približavao spomendan sv. Roka i blagdan Velike Gospe, tako se je i osjećala napetost oko svećeničkih premještaja u našoj biskupiji. Tako je naša Župa, po prvi puta dobila i svog župnog vikara, odnosno kapelana. Tako je 10. kolovoza u službu župnog vikara uveden vlč. Boris Divković.

jdsgwfwdqa

Mjesec listopad bio je, možemo reći najaktivniji mjesec našeg župnog pastoralnog života. Tako smo početkom mjeseca listopada završili s radovima na fasadi na pročelju župne crkve. Ovdje se svakako trebaju spomenuti i naši župljani, koji su svojim darovima osigurali sredstva kako bi se ovi radovi odvijali prema planu. Mjesec listopad 2015. ostat će zabilježen i po prvom cjelodnevnom klanjanju u našoj Župi. Klanjanje je započelo od 9 sati, a u 11 sati održana je i svečana misa koju je predvodio fra. Rozo Brkić, a klanjanje je nastavljeno po grupama sve do 21 sat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prigodom blagdana Svih svetih, uz 35 gradova koja su se uključila u tzv. Holywin, odnosno molitveno bdijenje uz Presveto, uključila se je i naša Župna zajednica. Tako je uz kapelana, koji je predvodio prvi Holywin sudjelovalo i desetak mladih iz naše Župe koji su uz molitvu i pjesmu, pokazali da im nije stalo do proslave tzv. „Noći vkeštica“, koju mnogi mladi u današnje vrijeme slave. Povodom blagdana Svih svetih, održan je i blagoslov groblja u Rezovačkim Krčevinama i Rezovcu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Mjesec prosinac svakako je obilježilo hodočašće u Mađarsko marijansko svetište u Gyor, te posjet poznatom događaju za vrijeme adventa pod nazivom Advent u Beču.

Nakon svih događanja u našoj Župi, ostaje nam zahvaliti se svima koji su na bilo koji način sudjelovali u aktivnom pastoralnom životu naše Župe, te se preporučiti i za novu 2016. godinu, a svima vama koji pratite život naše Župe preko našeg portala, neka dobri Gospodin udijeli svoj blagoslov u Novoj 2016. godini.

Statistika u našoj Župi  je sljedeća: U odnosu na 2014. godinu, broj krštenih je za 7 djece manji, odnosno ukupno je kršteno 46 i to 28 muških i 18 ženskih. Vjenčanih je 8 parova, a u odnosu na 2014. ukupno je manje 14 vjenčanih parova. Preminulih je 54 i to muških 31, ženskih 23 što znaći da je u odnosu na 2014. ovaj broj u porastu za 15 više.

(www.zupa-sv-leopold-mandic.hr, Fotografije: Božidar Biondić,Matija Rođak&Željko Heđi)

ZBOGOM 2015, DOBRO DOŠLA 2016